De vijf elementen als spiegel

De vijf elementen zijn behulpzaam bij het ontdekken hoe het persoonlijke energiesysteem werkt, hoe zich dat manifesteert en hoe dat te reguleren.

Volgens deze leer zijn de elementen water, aarde, vuur, wind/lucht en ruimte de bouwstenen van alles wat we waar kunnen nemen. Ook in ons lichaam en geest hebben de elementen invloed op gemoedstoestanden en functioneren door energie vrij te laten stromen of te blokkeren.

Het meest bekend zijn de elementen uit de Chinese geneeswijze en de Ayurveda, een traditionele geneeswijze uit India. Rikkie Postema werkt met de vijf elementen volgens de benadering uit het Tibetaans boeddhisme.

Ze beslaan, net als in andere tradities, een breed gebied, zoals geneeskunde, yoga, astrologie en psychologie. Ze beschrijven zowel de krachten als de zwakheden binnen en buiten onszelf. Op grof niveau kunnen we onze gemoedstoestanden en functioneren gemakkelijk spiegelen aan de elementen. Ze werken namelijk overeenkomstig de eigenschappen van de natuur, zoals water lieflijk kan stromen, maar ook in staat is een vernietigende overstroming te veroorzaken. Ieder element heeft kwaliteiten en destructieve kanten.

Met ieder element is een specifieke emotie en een specifieke hartkwaliteit verbonden. Wat en hoe iets tot uiting komt hangt af de mix van energieën die op een bepaald moment het meest actief is. Met de vijf elementen hebben we iets werkbaars in handen voor bewustzijn, welzijn en ontwikkeling.