Verschillende vormen van Meditatie

Het idee dat je lang stil moet zitten op een kussentje is al een tijd achterhaald. Er duiken steeds meer nieuwe meditatievormen op. Of je nu aan het tuinieren bent, een klusje klaart, een wandeling maakt, of met iets creatiefs bezig bent, alles kan een meditatie zijn. Er is voor iedereen een passende manier om te mediteren.

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar meditatie en de nieuwe vormen daarvan. En wat blijkt: het werkt met betrekking tot rust en helderheid.

Meditatie opent de weg naar dieper inzicht in je eigen innerlijk en wat voor jou van waarde is.Wanneer doe je een meditatie?

Door de nieuwe vormen is het gemakkelijk om tussen je dagelijkse bezigheden te mediteren. Bijvoorbeeld als je op je werk naar de koffieautomaat loopt. Deze wandeling van A naar B kun je aandachtig doen waardoor dat kleine moment al een meditatie is. Of de aandacht op de ademhaling richten wanneer je in de wachtkamer bij de huisarts zit. Dit soort meditaties noemen we 'informele meditaties'.

Naast deze informele meditaties zijn er ook 'formele meditaties'. Dit zijn de meditaties waar je voor gaat zitten, zoals de kalmte meditatie (Samatha), inzichtmeditatie (Vipassana) of de bodyscan.